Jesper Steen Thomsen, andreårs lærling i bakerfaget ved Motz & Kringla Bakeridrift i Halden, var en av få heldige utvalgte som fikk muligheten til å reise i tre måneder til Korbach i Tyskland gjennom EUs utdanningsprogram Erasmus, for å hospitere på et lokalt bakeri som en del av læretiden. Denne unike erfaringen ga ham innsikt i både tysk bakeri kultur og arbeidsmetoder, og han ønsker med dette å dele sine opplevelser og refleksjoner, samtidig som han håper at hans historie kan inspirere andre lærlinger til å utforske lignende muligheter i utlandet.

Hvordan var ditt førsteinntrykk i møte med den nye arbeidsplassen?

Da jeg kom på jobb etter avtale med sjefen, ble jeg møtt av en konditor som tok meg hjertelig imot. Jeg ble vist rundt og deretter satt rett i arbeid i konditoriet. Dette var litt uvant, da jeg ikke hadde jobbet i konditori før, noe som tilsynelatende sjokkerte konditoren. Det viste seg at på bakerier i Tyskland er det ikke noe skille mellom konditori og bakeri. Alt gikk i ett, og det skjedde flere ganger at det ikke var konditorer på jobb, slik at bakerne måtte steppe inn og lage kaker.

Hva lærte du om tysk bakerikultur som skiller seg fra den norske?

Selv om jeg ikke rakk å bli kjent med alle rutiner, merket jeg at de fleste jobbet lange dager sammenlignet med oss. De startet kl. 02:00 på natten og jobbet frem til kl. 11-12 på dagen. Bedriften hadde heller ikke så mange maskiner, bortsett fra to bollemaskiner og to kjevlebord og 3 eltemaskiner. Mye av arbeidet ble gjort for hånd, og de benyttet seg av mange smakstilsettere som de produserte selv. I Tyskland har de også mange helligdager, og til disse produseres ofte helgenprodukter. Under oppholdet fikk jeg være med på å lage et produkt kalt Hellige Michael, som blir laget i forbindelse med feiringen av SanktMichaelsdag, 29. september. Dette produktet er typisk et rundt brød eller en bolle, ofte med ulike fyllinger eller dekorasjoner.

Hva var det mest utfordrende med å jobbe i et bakeri i utlandet?

Språket var helt klart den største utfordringen. Når man ikke kan kommunisere ordentlig, får man ikke helt den samme tilknytningen. I landsbyen der jeg jobbet, var det svært få som snakket engelsk, og nesten ingen av kollegaene mine gjorde det heller. Det gjorde at jeg følte meg litt utenfor, men gleden ble ikke tatt fra meg. Det var spennende å lære noe nytt og morsomt å lage nye produkter og lære nye teknikker. Til tross for språkbarrierene følte jeg meg veldig velkommen, og alle var veldig snille og tålmodige med meg.

Kan du dele en spesiell opplevelse fra oppholdet som gjorde inntrykk på deg?

En helg hadde vi fri, og vi, som var fra Norge, reiste med tog til München.I München var det Oktoberfest, som var en stor og fin opplevelse. Jeg hadde aldri vært på noe lignende før, og heller aldri vært i en så stor by. Selv om jeg er en ganske introvert fyr, fikk jeg muligheten til å komme litt ut av komfortsonen min og gjøre andre ting enn jeg vanligvis gjør. Denne opplevelsen har vært med på å endre meg til det bedre.

Hvilke nye teknikker eller arbeidsmåter lærte du som du tror vil være nyttige videre?

Jeg lærte hvordan man kan lage andre typer produkter ut fra samme type deig som vi bruker på bakeriet i Norge. Jeg fikk også lære andre produksjonsteknikker som jeg kan benytte meg av fremover. I tillegg har oppholdet fått meg til å bli mer positiv og mer ivrig etter å bake. Det har virkelig boostet min arbeidsmoral og nysgjerrighet for faget.

Hva var den største forskjellen i råvarer eller utstyr mellom Norge og Tyskland?

Bakeriet i Tyskland hadde et sterkt fokus på bio-produkter og bio-råvarer,og de brukte for det meste bio-mel. Jeg forstod ikke helt hva bio-melet var, men det var et litt grovere mel enn det vi bruker i Norge. Ovnene var også ganske forskjellige fra de vi har i Norge, eller rettere sagt  måten de satte brødet inn i ovnen på. De benyttet lange brett som sklei. Dette er litt vanskelig å forklare, men denne metoden gjorde at brødene kunne skli av brettet og rett inn i ovnen, noe som gjør at brødene kan være mer fuktige og formen ikke lett ødelegges.

Var det noen spesielle produkter eller bakverk du lærte å lage som du ikke hadde laget før?

Jeg husker ikke helt navnet på produktet, men jeg husker hvordan de så ut. De lagde det av wienerdeig, som de kjevlet ut til en lang rektangel. Deretter hadde de på kanel og sukker, rullet det sammen og kuttet det i snurrer. De presset snurrene ned slik at de skulle flyte litt ut på midten og bli en slags firkant.

Hvordan har dette oppholdet i Tyskland påvirket deg personlig?

Oppholdet har gitt meg en mer positiv innstilling til ting, og jeg føler at jeg har vokst som person. Jeg er også mer sikker på at jeg har valgt riktig yrke, og jeg har lyst til å oppleve, se og lære mer om baking.

Har oppholdet gitt deg nye ambisjoner eller drømmer for fremtiden som baker?

Drømmen om å starte og drive et eget bakeri har alltid vært der, men jeg trenger fortsatt mer kunnskap og erfaring. Jeg håper å få muligheten til å se og oppleve andre bakerier også. Jeg ønsker å bli den beste jeg kan bli, og en fremragende baker.

Hva vil du anbefale til andre lærlinger som vurderer å ta deler av læretiden i utlandet?

Jeg vil absolutt anbefale det, da det har vært en utrolig opplevelse og reise som har forandret meg både som fagperson og som person. Mitt beste råd er derfor bare å våge å gå utenfor komfort sonen og gjøre det.