De siste årene har det vært mellom 10 og 14 fagprøver i kokkfaget i regionen. Så langt kan bedriftene klappe seg på skuldrene, det er ingen stryk i kokkfaget på seks år!! Mangeårige prøvenemndsleder Erik Pedersen er mildt sagt imponert over lærlingene og opplæringen lærlingene har fått de siste årene.
"Jeg har vært prøvenemndsleder i mange år, og er på nær sagt alle fagprøver. Kvaliteten på opplæringen har blitt mer kvalitetssikret, og det er tydelig at opplæringen som gjøres ute i bedriftene er generelt bra."
Magne Flesjø hos Lærlingekompaniet Øst har selv fagbrev i kokkefaget, og jobber blant annet daglig med rekruttering av nye elever til restaurant- og matfag, og også finne lærlinger til lærebedriftene.
"Vi har med årene fått mange gode samarbeidspartnere innen kokk- og servitørfagene, og ser at elevene har en bratt læringskurve når de kommer ut i arbeid. Vi har gode rutiner for oppfølging og sette mål gjennom læretiden, og strykprosenten er en fin bekreftelse på at det vi jobber med hver dag har den effekten vi ønsker."
Bedriftene er gode på å gi opplæring!
Elever som velger restaurant- og matfag går to år på skole, før de velger spesialisering og skal ut i læretid i to år. Etter disse årene går elevene opp til fagprøve, og når den er bestått er de klare for fast jobb og videre utvikling innenfor sine fagfelt.
Lidenskap for yrkesfag
Jeg synes yrkesfag har et litt ufortjent dårlig rykte blant de unge, sier Magne Flesjø. Det er like fleksibelt som andre studieretninger, og spør du meg er det mye gøyere med praktiske yrkesfag hvor man bruker aktiv læring i mye større grad, legger han til.
Velger du yrkesfag kan du lære deg et håndverk som du siden kan bygge mer på. En blir på en måte aldri utlært, det gjør utdannelsen veldig spennende. Du kan også spesialisere deg innen deler av faget eller bruke fagbrevet som en vei inn til andre studier. Fag,- og svennebrev er en kjempeutdannelse!
God flyt - går for 10 år uten stryk
Gjengen hos LKØ er stolte og glade for at det ikke er noen elever som har strøket i kokkfag de siste seks årene, og vil jobbe videre for at trenden fortsetter.
Ja, vi slapper ikke av her nå. Målet er at alle skal ha selvtilliten yrket krever før fagprøven, så vi må fortsette det gode arbeidet og videreføre dette til de andre retningene også. Yrkesfag er gøy, og det tror jeg disse tallene viser, sier Magne Flesjø.