Som kokk kan du arbeide på for eksempel restauranter, kafeer, bedriftskantiner, innenfor skipsfart og offshore, i store offentlige institusjoner (for eksempel på sykehus og i forsvaret), innenfor dagligvarehandelen og i næringsmiddelindustrien.

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Kokker tilbereder mat og gjør den klar for servering.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kokk:

  • lage varm og kald mat
  • planlegge innkjøp og beregne pris
  • behandle råvarer
  • delta i konseptutvikling og planlegging av menyer
  • vask og renhold av kjøkken
  • kunde- og brukerkontakt

I det daglige arbeidet må kokkene ofte sette opp meny og planlegge innkjøp. Jobber du i et stort kjøkken vil du gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. Ved mindre kjøkken gjør kokken dette selv.

Noen steder vil hver kokk ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke sauser og suppe, tilberede grønnsaker eller lage desserter. Ved større kjøkken er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter. En kokk må kunne litt av alt, og allsidighet er derfor viktig.

Selv om kokken samarbeider med servitøren, er kokken ofte å se i serveringslokalene, ute blant gjestene eller brukerne. Kommunikasjon direkte med gjestene er viktig.

Som kokk må du ha god kunnskap om råvarer, behandling av råvarer og tilberedningsteknikker. Næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og intoleranser, forskjellige kulturer og religioner, og regelverk innenfor hygiene og HMS er også temaer du må vite mye om.

Som kokk må du regne med å jobbe turnus. Det innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. Det finnes også mange arbeidsplasser som har arbeidstid kun på dagtid og fra mandag til fredag.

Man skiller mellom yrkesbetegnelsene ernæringskokk (tidligere institusjonskokk) og kokk. Ernæringskokkene har spesialkompetanse innen diett og ernæring. De arbeider ved institusjonskjøkken, for eksempel i fengsel, på sykehus eller sykehjem.

Hvor jobber kokker ?

Som kokk kan du arbeide på for eksempel restauranter, kafeer, bedriftskantiner, innenfor skipsfart og offshore, i store offentlige institusjoner (for eksempel på sykehus og i forsvaret), innenfor dagligvarehandelen og i næringsmiddelindustrien.

Personlige egenskaper

Du bør interessere deg for mat, være strukturert, være kreativ og ha estetisk sans. Som kokk må du kunne jobbe selvstendig og samtidig være god til å samarbeide med andre. Det er viktig at du takler å jobbe under tidspress. Det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk, derfor er det en fordel å være i god form.